San Cristóbal

San Cristobal Mexico
San Cristobal is de vroegere hoofdstad van de Mexicaanse staat Chiapas. Dit koloniale stadje heeft dagelijks een flinke bedrijvigheid. Indianen uit de omliggende Tzeltal- en Tzotzildorpjes komen hier hun marktwaar verkopen. Elk dorp heeft haar eigen kleurrijke klederdracht wat een bezoek aan de makrt een kakefonie van kleuren oplevert. Spaans wordt hier sporadisch gesproken. De eigen Maya taal is hier de voertaal.

In San Cristóbal kun je onder meer een bezoek brengen (eventueel onder leiding van een gids) aan de Indiaanse dorpen San Juan Chamula en Zinacantán. Opvallend is de traditionele kleding: blauwwitte huipiles in Chamula en fel roze wollen tunieken in Zinacantán. Het is zeer aan te raden om even een kijkje in de kerk van Chamula te nemen. Hier zie je duidelijk een vermenging van het katholicisme en oude indiaanse religies; in plaats van keurige kerkbanken zie je een met dennennaalden bedekte vloer en veel offerplaatsen waar groepjes indianen kaarsen branden en aan hun uitverkoren heiligen offeren. Het is strikt verboden binnen in de kerk en tijdens religieuze rituelen te fotograferen. Overtreding hiervan wordt zwaar berispt!

In het Museum van Bolom kun je tijdens een rondleiding meer informatie vergaren over de Lacandón indianen van Chiapas. Het is zelfs mogelijk om in het museum te dineren!

Een andere excursie leidt naar de twee uur verder gelegen imposante Cañon de Sumidero, sinds 1996 een beschermd natuurgebied. Je kunt een boottocht maken tussen de steile wanden van de Cañon, die op sommige plaatsen wel 1000 meter diep is uitgesleten door de rivier. De witte reigers en de zopilotes (Mexicaanse gieren) hebben hier een paradijselijke broedplaats gevonden. Op de oevers kun je de krokodillen in de zon zien bakken. De kloof vormde ooit het tafereel van een van de grootste bloedbaden van Mexico. Hier stortten zich volgens de legende in de 16e eeuw circa duizend indianen naar beneden, de dood verkiezend boven overgave aan de Spanjaarden.